Яка багатогранна українська кухня! Попри безліч складних періодів у нашій історії предкам вдалося сформувати цікаве традиційне меню. Запашні та смачні страви ми готуємо на свята чи повсякдень до сьогодні і, звісно, дивуємо іноземців. Так, наприклад, Шеф та ведучий реаліті «На ножах» та «Пекельна кухня» Алекс Якутов п’ять років тому за кордоном хотів пригостити місцевих дипломатів нашою випічкою з коноплі. Але непередбачувано втрапив у курйозну історію.
– Мене затримали в аеропорту з одним кілограмом коноплі, – ділиться Алекс Якутов в ефірі Нового каналу. – Я летів у Страсбург зі своєю командою. Ми мали робити вечерю на честь 26-річчя Незалежності України. Раптом побачив, що з моєї валізи тече кров. Мене затримали та почали перевіряти. Виявилось, що це не кров, а буряковий квас, з якого я мав готувати. Також там було насіння коноплі для випікання хлібців. Тоді це викликало запитання. Та насправді слід розуміти, що цей інгредієнт завжди був в українській кухні, і з нього багато що готували.
Врешті решт Шефу вдалося з’ясувати всі моменти з правоохоронними органами та влаштувати помпезний прийом послів на честь 26-го Дня Незалежності України у Страсбурзі:
– Я розумів, що люди там звикли до хорошого, якісного продукту, і їх нелегко здивувати. Тим більше, це дипломати. Тож вирішив діяти креативно. Насіння коноплі перемололи і разом із в’яленими карпатськими помідорами та бринзою додали в хлібці. Зверху – одеські мідії і лисички під соусом берблан, оливки й суцвіття броколі. Другий хліб був із гарбузом і сосною. Сосну з собою не везли. Просто виїхали на природу й нарвали кори та хвої там. Також ми робили форшмак з одеського оселедця та яблук, ферментованих у березовому квасі. І десерти: тирамісу з бородинським хлібом і безглютеновий десерт з тістом на основі картоплі та крему зі смаженого білого шоколаду і козячого сиру. Звісно, готували борщ, голубці.