Зірка серіалу «Будиночок на щастя» на Новому каналі розповіла, як готує традиційну українську страву
У 2022 році він потрапив до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, а 14 вересня офіційно святкує свій День. Йдеться про український борщ! Кажуть, що в кожної господині він має особливий смак. Залежить це від рецепту чи від майстерності – загадка. Але спробувати приготувати якось не так, як завжди, хоча б раз варто. Пропонуємо скуштувати борщ від виконавиці ролі Любані у комедійному серіалі Нового каналу «Будиночок на щастя» Віталіни Біблів. А вона готує за стародавнім рецептом!
– Взагалі, в мене дуже цікава історія з борщем. У певний момент я просто перестала його їсти, і тривало це десь з 10 до 30 років. Але попри це чітко пам’ятаю смак та аромат бабусиного борщу. Тож коли нарешті зрозуміла, що дарма не їла цю прекрасну страву, почала готувати для своїх рідних саме той, бабусин, – говорить Віталіна. – До речі, навіть у період блекауту, коли світло було по дві-три години на добу, я варила борщ. Мій рецепт класичний. Хоча кілька секретиків таки є (усміхається).
Рецепт борщу від Віталіни Біблів
Інгредієнти:
Вода
Свинячі ребра
Картопля
Квасоля
Буряк
Морква
Цибуля
Борошно
Капуста
Томатна паста
Сметана
Сіль, перець, цукор, лимонний сік
Спосіб приготування:
1. Замочіть квасолю. Зручно це робити з вечора на цілу ніч. Інколи беруть консервовану, але я звикла готувати «за класикою».
2. Почніть з приготування бульйону. Зваріть у воді свинячі ребра. Коли м’ясо буде готове, дістаньте його та відділіть від кісток. Так зручніше потім їсти. Хоча, звісно, хто любить погризти реберця, то залишайте з кісточками.
3. Приготуйте засмажку. Дрібно наріжте цибулю, натріть моркву. Коли будете смажити, то киньте туди ложечку борошна (так робила моя бабуся). Коли підсмажилась ця суміш, додайте ще кілька ложечок сметани. І, звісно, томатну пасту.
4. Вкиньте у бульйон квасолю, нарізану кубиками картоплю, натертий чи нарізаний буряк (на свій смак) та нашинковану капусту. Коли це трішки повариться, додайте засмажку.
5. Заправте борщик класично – сіллю та перцем. Але, за моїм рецептом, додайте також дрібку цукру та кілька крапель лимонного соку.
Смачного!