Що таке трасжири, в яких продуктах вони містяться і чому їх вважають шкідливими – про все це у програмі “Ранок Вдома” на телеканалі “Дім” розповіла професорка, докторка медичних наук Олена Губська. Крім того, експертка пояснила, чи можливо їх виключити зі свого раціону і на які продукти слід звернути увагу.
Існує два основні види жирів: рослинного та тваринного походження. Оскільки ці жири мають обмежений термін зберігання, були створені синтетичні трансжири. Вони шкідливо впливають на клітинну мембрану, підвищують ризики серцево-судинних захворювань, онкології та негативно впливають на репродуктивну функцію.
“У природі існують і натуральні трансжири — їх небагато. Вони є в м’ясі жуйних тварин (худоби) і в молоці. Вони не шкодять здоровʼю. Проблема постає тоді, коли ми стикаємося саме із синтетичними трансжирами”, — коментує професорка, докторка медичних наук Олена Губська.
При потраплянні у кров трансжири здатні змінити мембрану клітин. У результаті — вони стають жорсткими, втрачають здатність отримувати поживні речовини та виводити токсини. Клітина опиняється в умовах енергетичного голоду, що може призвести до проблем зі здоров’ям.
“Вони збільшують ризики формування серцево-судинних захворювань. Тобто атеросклерозу, збільшення рівня холестерину і відкладання його по судинних стінках. Крім того, трансжири є причиною формування хронічних запалень, а ще збільшують ризик раку. Сприяють тенденції до розвитку цукрового діабету 2-го типу”, — акцентує експертка.
Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) б’є на сполох і закликає обмежити вживання трансжирів у раціоні. Щороку у світі півмільйона людей помирає від серцево-судинних захворювань, які виникли через надмірне споживання статичних жирів.
Купуючи продукти в супермаркеті, уважно читайте етикетки. Згідно з законом, вміст трансжирів не повинен перевищувати 2 грами на 100 грамів загальної кількості всіх жирів. Здебільшого, трансжири “ховаються” у солодощах, сухариках, чіпсах, снеках, соусах, переробленому м’ясі та фастфуді.
Віддавайте перевагу овочам, фруктам, зерновим та бобовим. Українське сало, якісне вершкове масло, авокадо, морська риба, волоські горіхи, гарбуз, оливкова та соняшникова олії містять корисні жири — помірне споживання таких продуктів покращує роботу мозку, зміцнює серце та судини, насичує організм та продовжує тривалість життя.