Головна Рецепти

Готуємо Панетоне за рецептом мами Ектора Хіменеса-Браво!

Це саме той рецепт з нового випуску «МастерШеф»-13 на СТБ, який Ектор показував учасникам на своєму майстер-класі. Неймовірна святкова випічка, яка порадує ніжним смаком та прикрасить стіл на Великдень!

«Зазвичай наші з мамою паски були досить скромні. Прикрашали випічку святковою стрічкою, а зверху – вимащували швейцарською меренгою», – зазначає Ектор Хіменес-Браво.

Інгредієнти:

· Борошно – 560 грамів.
· Сухі дріжджі – 1 ст. л.
· Білий цукор – 110 грамів.
· Тепле молоко (але не гаряче) – 120 мл.
· Сіль – ½ ч. л.
· Цедра одного великого апельсина та одного лимона.
· Яйця (великі) – 4 шт.
· Ванільний екстракт – 1 ч. л.
· М’яке вершкове масло (кімнатної температури) – 150 грамів.
· Родзинки (золоті; дрібно нарізані) – 75 грамів.
· Суха журавлина – 75 грамів.
· Карамелізовані апельсини – 75 грамів.
· Чорний шоколад (дрібно нарізаний) – 100 грамів.
· Форма для панетоне або форма 20 см у діаметрі з викладеним високо пергаментом та змащена вершковим маслом.

Спосіб приготування:

· Нагрійте духову шафу до 40°C і вимкніть (залиште горіти світло).

· Помістіть дріжджі, 1 ст. л. борошна та 1 ст. л. цукру у невелику миску та змішайте. Додайте тепле молоко та перемішуйте доки не побачите піну (5–10 хвилин).

· В іншій мисці змішайте міксером все борошно, цукор, що залишився, всю цедру та сіль. Додайте яйця, суміш дріжджів й ваніль, перемішайте ретельно насадкою для тіста, поки все борошно не зникне. Закрийте плівкою і дайте відпочити у духовці 2–4 години, доки тісто не виросте у три рази.

· Вийміть тісто та перемішайте насадкою для тіста 5 хвилин. Додавайте потроху вершкове масло, поки не перемішається.

· Кілька разів зішкребіть тісто зі стінок. Воно повинно стати еластичним та однорідним. Додайте сухі фрукти, карамелізовані апельсини та шоколад, перемішайте ще одну хвилину.

· Змастіть вершковим маслом руки та дерев’яну дошку. Викладіть тісто та сформуйте кулю. Покладіть у форму для панетоне. Зробіть надрізи навхрест гострим ножем. Змастіть верх теплим молоком або теплим рідким вершковим маслом, закрийте плівкою та ще дайте відпочити у теплій духовці, доки не виросте у три рази (2-3 години).

· Вийміть, зніміть плівку та випікайте у духовці при 175°С 45-50 хвилин, поки зубочистка не виходитиме сухою. Якщо панетоне ставатиме коричневим зверху зарано – накрийте фольгою. Охолодіть та подавайте до святкового столу!

Корисні лайфхаки:

· Якщо ви будете використовувати декілька менших форм – перевіряйте готовність за 40 хвилин.

· Якщо хочете, щоб панетоне був ідеальним – змастіть пергамент вершковим маслом перед запіканням, а після того, як випічка буде готова, проткніть довгими бамбуковими паличками наскрізь, переверніть догори дриґом та дайте відпочити 30-60 хвилин.

Смачного та щасливого Великодня!