У програмі “Ранок Вдома” на каналі “Дім”, нутриціологиня Наталія Гончарик розповіла про інсулінорезистентність або нечутливість до інсуліну. Експертка пояснила, що провокує цей стан в організмі, які симптоми можуть на нього вказувати та які аналізи варто здати, щоб перевірити себе.
Нутриціологиня зауважує, інсулінорезистентність — це чутливість клітин до інсуліну.
“Спожиті нами вуглеводи розкладаються на глюкозу — це основне джерело енергії. У клітинах глюкоза перетворюється на енергію, але, щоб потрапити в клітину, їй потрібен інсулін. Однак, коли людина їсть багато солодкої їжі чи часто пережовує їжу протягом дня, настає такий стан, коли глюкози багато в крові, а рецептори інсуліну перестають працювати. Таким чином клітини стають нечутливими до інсуліну”, – коментує Наталія Гончарик.
Симптоми, які можуть вказувати на інсулінорезистентність:
– збільшення об’єму талії, коли глюкоза перетворюється в жир;
– постійне відчуття голоду, навіть, коли спожитої їжі було достатньо;
– постійне відчуття спраги;
– потемніння шкіри на ліктях, коли вона виглядає, ніби забруднилася.
Ці дзвіночки дають сигнал, що потрібно змінити спосіб життя і звернутися до лікаря, здати аналіз крові на цукор — виміряти рівень глюкози зранку, і якщо вона вища за норму, треба йти до ендокринолога.
“Якщо з цим нічого не робити, це може призвести до цукрового діабету другого типу з усіма наслідками. Також, глюкоза, що потрапляє в клітину, перетворюється в жири та поганий холестерин, який відкладається на стінках судин, утворюючи бляшки. Це, своєю чергою, може призвести до різних серцево-судинних захворювань: закупорки судин, інфарктів, інсультів та інших негативних наслідків”, — зауважує нутриціологиня.
Також слід звернути увагу на фізичну активність — додати ранкову руханку, ходіння сходами, швидкі прогулянки, вправи з гантелями і присідання. І звісно ж, відрегулювати своє харчування, зокрема, додати в раціон велику кількість овочів. Таким чином, без медикаментозних засобів можна повернутися до нормального стану.