Ми звикли готуватися до святкування Нового року заздалегідь. Протягом тижня складали меню, шукали цікаві рецепти й спішили подати улюблені страви на новорічний стіл. Та велика війна змінила наші життя, і тепер свята стали дилемою. Однак ми переконані: місце для маленького затишного святкування та різдвяно-новорічного настрою має бути! З цікавою стравою, якою можна здивувати близьких і друзів у новорічну ніч, допоможе Шеф, ведучий реаліті Нового каналу «На ножах» Алекс Якутов. Грибна лазанка за його рецептом точно підкорить ваших гостей. Занотовуйте!
– Якось, ще до війни, зустрічали з друзями Новий рік у Чернігові. Тоді ми орендували будинок, і я готував на велику компанію. Намагався зробити так, щоб було смачно кожному. І саме після моєї лазанки всі були задоволені! – усміхається Алекс Якутов.
Інгредієнти:
гриби білі сушені – 200 г
шампіньйони – 500 г
часник – 2 зубчики
олія соняшникова – 50 мл
вершкове масло – 50 г
вершки 33% жирності – 100 мл
сіль – за смаком
цукор – за смаком
устричний соус – 30 г
сир пармезан – 200 г
борошно вищого ґатунку – 500 г
окріп – 200 г
яйця – 1 шт.
олія – 3 ст. л.
сіль – 0,5 ч. л.
Приготування страви:
1. Заздалегідь підготуйте сушені гриби. Для цього ретельно промийте, замочіть їх у воді й залиште на ніч. Після замочування не виливайте юшку, а злийте в окрему ємність.
2. Перекладіть гриби в каструлю, залийте водою і відваріть протягом близько 30 хвилин. Вилийте воду й дайте грибам охолонути. Після дрібно наріжте.
3. Поставте сковорідку на вогонь. Покладіть очищений нарізаний часник і гриби. Додайте олію. Обсмажуйте, перемішуючи. Коли гриби будуть готові, висипте в глибоку тарілку.
4. Промийте та наріжте шампіньйони. Покладіть їх у розігріту сковорідку, додайте олію та сіль. Перемішайте.
5. Висипте підсмажені сушені гриби в сковорідку й продовжуйте смажити. Додайте вершкове масло, вершки та протушкуйте. Після додайте юшку, яка залишилася з-під замочування сушених грибів. Доведіть до смаку сіллю, перцем і цукром. Також додайте устричний соус. Тушкуйте ще протягом 5-7 хвилин і відставте.
6. Тепер візьміться за тісто. Просійте борошно в глибоку миску, вбийте яйце й перемішайте. Влийте олію і знову перемішайте. Обережно вливайте окріп, постійно помішуючи тісто. Вимішуйте руками до однорідності. Важливо! Тісто не має липнути до рук. Накрийте миску рушником і залиште на 20 хвилин.
7. Тоненько розкачайте тісто й наріжте його квадратами. У невеликій каструлі розігрійте воду, а в миску поруч налийте крижану воду. Приваріть кожен квадрат з тіста окремо. Дійте за такою схемою: спочатку в окріп, потім – у крижану воду й на тарілку.
8. Починайте збирати грибну лазанку. У форму для випікання викладіть перший шар з квадратів тіста й помажте оливковою олією. Висипте кілька столових ложок грибів, додайте тертий сир і кладіть наступний шар з тіста. У вас має вийти 5-6 шарів.
9. Поставте форму в розігріту до 180 градусів духовку та випікайте протягом 25-30 хвилин.
Після цього дістаньте й посипте страву тертим сиром. Готово!