Під час зйомок проекту «LeМаршрутка» (Новий канал) телеведуча дізналась, як на Львівщині виробляють знаменитий продукт.
Фішкою третього сезону тревелу «LeМаршрутка», що показував Новий канал, стали незламні українці, які борються за нашу перемогу на різних фронтах! Під час подорожі на Львівщину ведуча проекту Леся Нікітюк познайомилася з людьми, які за стародавньою унікальною технологією виготовляють дрогобицьку сіль.
– Технологія видобування нашої солі не змінилася з ХІІІ століття. Глибина шахти, побудованої у 1473 році, становить 50 метрів. У її надрах тече підземна ріка, з якої й видобувають дрогобицьку сіль, – розповідає робітниця солеварні. – Продукт викачують з води за допомогою спеціального насосу. По трубах холодний розсіл надходить з шахти у спеціальний дерев’яний басейн, який побудували у 1838 році. Далі все потрапляє у печі, в яких випаровується волога, а сіль починає кристалізуватися. Коли вона готова, її розкладають по мішках і везуть на центрифугу. До речі, роблять це за допомогою коня, запряженого у віз. У центрифугах сіль обезводнюють, підсушують і пакують.
Солеварня врятувала українців, коли на початку травня з магазинів зникла сіль, тому що росіяни розбомбили найбільше в Україні підприємство з видобутку продукту на Донеччині «Артемсіль».
– Дрогобицька солеварня така одна на всю Європу. Вона найстаріша! – каже Леся Нікітюк. – Це вже не просто підприємство, а музей, у якому все працює. Сіль там усюди! В повітрі, на стінах… Навіть дерев’яні конструкції так засолилися, що скам’яніли. Уявіть, деревина стала як камінь, а з неї виступає біла, як сніг, сіль. А яка вона смачна!
Дивіться проект «LeМаршрутка» з Лесею Нікітюк на YouTube Нового каналу!