Тиждень перед Великим постом в Україні традиційно відзначають Колодія, також відомого як Масниця, Сиропусний або ж Бабський тиждень. Цьогоріч Масниця припадає на 24 лютого – 2 березня.
Що символізує Масниця
Це свято, що символізує завершення зимового періоду, перехід до весняного циклу та пробудження природи.
У Бабський понеділок жінки збиралися на обряд “народження” Колодія: у спеціально підготовленій хаті вони пеленали дерев’яне поліно, співали йому пісень та частувалися стравами з сиру — млинцями або варениками.
Після цього жінки ходили з “колодкою” по селу, заходячи до неодружених хлопців і дівчат, жартома нагадуючи їм про потребу знайти пару.
Про традиції обрядів розповідає Наталія Лисовець, наукова співробітниця Дніпропетровського національного історичного музею для Суспільне Дніпро.
Як зазначає дослідниця, у радянський період Масницю намагалися представити через призму російських традицій, створюючи ілюзію єдиного культурного простору.
Проте українські обряди суттєво відрізняються. Наприклад, у російській традиції одним із ключових елементів святкування був масовий двобій “стінка на стінку”, що символізував боротьбу. В українській версії Масниці головною була гостинність: святкування супроводжувалося співами, частуваннями та жартами.
Масниця та традиція перевдягання
Одним із традиційних обрядів української Масниці також було ряджання.
Як пише Суспільне Полтава, на Полтавщині жінку наряджали, чіпляли довгу косу з конопляного прядива. З нею в хаті танцювали, співали обрядових пісень, а потім виганяли в сіни. Наступною до хати заводили жінку, перевдягнуту у старенького дідуся.
Молода жінка символізувала Масницю, яку проводжали разом із зимою. А перевдягали у старенького дідуся, щоб піст був легким і дуже швидко минув.
Відродження традицій
Сьогодні в Україні спостерігається відновлення автентичних традицій святкування Масниці.
Українці знову цікавляться народними обрядами, зокрема фольклором та кухнею. Відроджуються традиційні пісні та рецепти.
Однією з найпопулярніших страв цього періоду є налисники з сиром, які запікають у духовці. Це типова “колодійська” страва, що була поширена на всій території України.
Про піст
До XVII століття до посту готувалися ще більше, ніж зараз — зо три тижні. Перший тиждень називався Всеїдним. Навіть у пісні дні, середу і п’ятницю, можна було споживати м’ясо.
У Переступний або Рябий, тобто другий тиждень, також їли м’ясо, але не в пісні дні. А от на саму Масницю дозволено було споживати багато “масної їжі” — сир, масло, вареники, молочні продукти, а також рибу і яйця.
Святкування Масниці у 2025
У Національному комплексі “Експоцентр України” (ВДНГ) 1–2 березня відбудеться святкування Масниці. Цьогоріч подія стане фіналом десятого сезону “Зимової країни” та об’єднає народні обряди, майстеркласи, святкові частування й фольклорні виступи.
Млинці як основна страва: які рецепти млинців готують в українських регіонах
Рецепт східних млинців жителька селища Гоща Гощанської громади Юлія Лукащук — його вона перейняла від бабусі, яка додавала ще шматки оселедця. І тепер свою родину частує такими млинцями:
“Це сімейний рецепт. Бабуся навчила готувати такі млинці. Це одна із традиційних страв, яка має бути на столі на Святвечір обов’язково в нашій родині. Але ці млинці можна споживати не лише у свято, — ділиться пані Юлія. — Готувати такі млинці нескладно. Головне, щоб тісто підійшло. Дріжджі в поєднанні з оселедцем додадуть кисло-солонуватий смак млинцям”.