Швейцарські вчені нещодавно з’ясували, що регулярне вживання Омега-3 може допомогти уповільнити біологічне старіння. У програмі “Ранок Вдома” на каналі “Дім” терапевтка пояснила, чому необхідно вживати ці кислоти, з чим їх необхідно поєднувати для кращого ефекту і в яких продуктах міститься Омега-3.
Поліненасичені жирні кислоти дійсно сприяють довголіттю — стверджує лікарка-терапевтка Анастасія Пилипенко: “Омега-3 поліпшує функцію мітохондрій. У нас є клітини, в яких є органели — мітохондрії, що забезпечують енергетичний обмін. А якщо є енергія, клітина функціонує. Якщо ж енергії немає або її зменшено, клітина перестає функціонувати. Тому нам потрібно покращувати наш енергетичний обмін”.
Крім того, корисні жири позитивно впливають на теломери, хромосоми, які з віком скорочуються і прискорюють темпи старіння клітин.
Якщо поєднувати щоденний прийом Омега-3 з вітаміном D — ефект буде ще кращий, переконують вчені. Це зміцнює імунітет, знижує ризик розвитку серцево-судинних та онкологічних захворювань.
“Окрім того, Омега-3 має потужні протизапальні властивості і може сприяти покращенню когнітивних функцій та розумових здібностей. Дуже цікаво, що Омега-3 має генетичну користь — може впливати на експресію генів, зокрема на ті, які регулюють запалення в організмі”, — акцентує Анастасія Пилипенко.
Поліненасичені жирні кислоти можна отримати з продуктів харчування. Насамперед — це лосось, тунець, скумбрія, оселедець, печінка тріски, морепродукти, яйця, авокадо, оливкова олія, насіння льону та гарбуза.
Якщо у вашому раціоні недостатньо цілющих жирів — допоможуть біологічно активні добавки, але до їх вибору слід підходити усвідомлено. Тільки лікар може призначити правильне дозування, врахувавши стан вашого організму.
“Найпростіше дослідження — це ліпідограма, де визначають рівень холестерину та його фракцій. Є ще такий показник, як Омега-3 індекс, але він коштує дорожче. В принципі, ліпідограма вже дає лікарю всю необхідну інформацію”, — підсумувала лікарка Пилипенко.