Головна TV

Продукти для здоров’я: що їсти, щоб почуватися краще

Нова експертка програми “Ранок Вдома”, яка виходить на каналі “Дім”, нутриціологиня Наталія Гончарик розповіла, якою має бути збалансована тарілка харчування, що таке українська модель раціону, які продукти варто додавати в щоденний раціон і як забезпечити організм усіма необхідними нутрієнтами.

Нутриціологиня пояснює: збалансована тарілка — це модель, знаючи яку, людина може підібрати для себе їжу, яка їй подобається і смакує, але водночас порція щоразу буде корисною і задовольнятиме всі потреби організму.

Українська тарілка харчування має складатися із продуктів, що ростуть у нашому регіоні.

“Уявіть, що перед вами тарілка. Ділимо її на дві половинки. На одну половину кладіть фрукти, овочі, зелень або ягоди, які вам подобаються. Іншу половину слід ще раз розділити навпіл: в одну частину підуть складні вуглеводи, а в іншу — білки. Ось так виглядає модель збалансованої тарілки”, – коментує експертка.

Така тарілка підійде всім, але важливо враховувати, які продукти на ній присутні. Наприклад, якщо у людини є захворювання травної системи, їй краще вживати оброблені продукти: тушковану капусту, буряк, моркву. Тобто відварені чи запечені. Якщо ж травна система здорова, можна додавати більше свіжих овочів, які організм може засвоїти.

“У людей з інсулінорезистентністю підвищений рівень цукру, тому кукурудзяна крупа їм не підходить, а гречка підходить більшості. Щодо білка, є люди, які не вживають м’яса, але їдять рибу. Також є люди, яким потрібно обмежувати вживання, наприклад, бобових продуктів. Кожен має підлаштовувати тарілку під свій організм, враховуючи свої захворювання чи вподобання. Бо комусь подобається перлова каша, а хтось не може її їсти, хоч якою б корисною вона не здавалася”, – додала Наталія Гончарик.

Крім того, експертка пояснила, які найбільш популярні джерела білка та складних вуглеводів:

“Білки — це м’ясо, риба, яйця, сир. Також чудове джерело білка — бобові культури, такі як: квасоля, горох, нут, сочевиця. Вони містять як білок, так і клітковину. Крім того, горіхи та насіння є відмінним джерелом білка в поєднанні з корисними жирами. Спробуйте додавати трохи насіння чи горішків до своїх страв — це збагатить ваш раціон. Складні вуглеводи – це крупи: вівсяна, перлова, пшенична, кукурудзяна, пшоно, гречка, булгур, бурий рис”.