17 серпня відзначають день одного з найпопулярніших коренеплодів у світі – картоплі. Існує безліч варіацій її приготування. І в кожної господині одна й та сама страва смакує по-іншому, бо в кожної свої секретики. Але сьогодні не про це. Сьогодні – про картоплю на передовій. Точніше про страви, які готують військові для себе. Досвідом поділився актор серіалів Нового каналу «Голова» та «Будиночок на щастя», військовий-доброволець Володимир Ращук.
– Зазвичай з харчуванням у нас все дуже просто. Головне, щоб «кухня» займала мало місця в рюкзаку та страви були поживні, – розповідає Володимир. – На війні завжди дуже по-різному. Були моменти, коли ми брали з собою якісь батончики й сублімовані супи та пюре. Аби максимально закрити питання їжі та зайняти якомога менше місця. Тоді картопля була в такому вигляді – у їжі швидкого приготування. Інколи в лісі пекли на вогні. Коли була можливість трішки відтягнутись на тилову базу, то там робили класично – смажену зі шкварочками чи грибочками, якщо по сезону.
На розповіді про картоплю не зупинилися. Володимир Ращук неабияк здивував історіями про приготування інших страв на передовій. І знаєте… Таку смакоту не кожен вдома приготує! А йому вдавалось порадувати побратимів на фронті.
– Для мене розмова про їжу – це про любов. У цивільному житті ніколи не готував просто так. Подобається вражати й дарувати тепло через кулінарію. Звісно, бувало таке, що хотілося здивувати хлопців. Десь тричі за півроку готував доволі незвичні для передової страви. Якось зробив пюрешку з підливою з печінки. Колись знайшли в будинку культури сервіз. Наполовину розбитий. Тоді я приготував побратимам рамен з фаршем та арахісовою пастою. Їли ми його з того сервізу паличками для суші та ложкою, які завжди ношу з собою в рюкзаку. По черзі (усміхається). Ще раз, просто під час мінометного обстрілу, в укритті, приготував побратимам чахохбілі. Це страва з куркою з грузинської кухні. Для неї мені шукали спецію уцхо-сунелі.