Український шеф-кухар, ресторатор, суддя «МастерШеф. Професіонали»-4, який виходить щосуботи на СТБ, Володимир Ярославський поділився рецептом швидкого соусу до картоплі та інших страв.
Інгредієнти:
- 2 шт жовток;
- 30 грамів гірчиця зерном;
- 4 грами сіль;
- 10 грамів цукор;
- 300 грамів нейтральна олія або виноградних кісточок;
- 10 грамів кріп (та естрагон за бажанням);
- 5 грамів оцет винний;
- 20 грамів каперси;
- 40 грамів корнішони;
- 40 грамів свіжі огірки;
- 100-120 грамів грецький йогурт або сметана;
- 10 грамів зелена цибуля.
Нумо готувати:
«У ємності змішуємо жовтки, гірчицю, сіль і цукор та збиваємо в гарну піну – це допоможе подальшій емульгації соусу (бо майонез – це емульсія). Потім потроху додаємо рослинну олію – в ідеалі це виноградні кісточки, але підійде будь-яка ніжна або нейтральна – наприклад оливкова другого віджиму або соняшникова, головне без смаку і запаху.
Не збивайте суміш – перемішуйте більше – так краще йде процес.
Коли соус став густим та щільним і всю олію використовували, додайте оцет або лимонний сік та інші подрібнені інгредієнти, і йогурт чи сметану, так соус стає більш вишуканим!
Ви можете міняти пропорції й додавати свої улюблені продукти теж, соус дуже смачний і у кожного шефа буває дуже різним, залежить тільки від фантазії. Мене полонив свіжий естрагон, люблю додати соус Барбекю і декілька крапель Шрирачі,
свіжозмелений чорний перець. Тож фантазуйте й експериментуйте!
Корисні поради:
- Соус злегка рідкуватий на початку, але стає густішим після холодильника.
- Зберігати у скляній банці під кришкою 7 днів при температурі 4 градуси Цельсія.
- Ідеальний на смак соус стає за пару годин – кислуватий, хрусткий, що переливається в роті ароматами та смаками всіх продуктів, які входять, особливо класний посмак естрагону.
- Добавки цікаві: в’ялені томати, зелень молодого часнику, артишоки, жовток варений і навіть подрібнений білок.
- Підходить до всіх страв з риби – варена, на пару, біла/червона, фіш енд чіпс, зрази, котлетки та навіть як соус для сендвічів», – ділиться Володимир.
Посмотреть эту публикацию в Instagram