Головна TV

Спеції для здоровʼя: як приправи впливають на організм

У постійній рубриці “Ранку Вдома” на каналі “Дім” біологиня та нутриціологиня Наталія Гончарик пояснила, що таке спеції з наукової точки зору, на які групи вони поділяються та як впливають на організм людини.

Спеціями вважають речовини, які покращують смак їжі, надають їй особливого аромату та смакових відчуттів, а разом із тим містять багато біологічно активних речовин, що позитивно впливають на роботу всього організму.

“Спеції універсальні. Хоча й існують їхні групи, які ви бачите в магазинах: для м’яса, риби, солодкої випічки тощо. Нині багато кулінарів експериментують, додаючи спеції, які ми б ніколи не використовували, наприклад, у солодких стравах, або ж додають корицю до м’ясних страв. Такі різні поєднання активізують наші смакові рецептори, підсилюють відчуття, додають смаку та яскравості життю”, – коментує експертка.

Однак, одні спеції можуть сприяти травленню, а інші навпаки — зашкодити. Щоб зрозуміти, які підходять особисто вам, треба слідкувати за реакцією організму, адже кожен із нас індивідуальний, і в кожного різна чутливість до певних речовин.

“Травлення покращують усі спеції, що стимулюють виділення травних соків, переважно гострі — це різні види перцю, імбир, часник, духмяний перець. До речі, духмяний перець можна додавати навіть до чаю: 1–2 горошинки нададуть мінімального смаку, бо не мають яскраво вираженого смаку, але покращуватимуть травлення”, – зауважила Наталія Гончарик.

Спеціями також можна і нашкодити організму, тому їх нутриціологиня радить використовувати в міру і з правильним підходом: “Наприклад, чудова спеція — куркума. Її можна додавати до будь-яких страв: і до каші, і до м’яса. Куркума не має яскраво вираженого смаку, але її користь у тому, що вона зменшує запальні процеси — в ній міститься багато антиоксидантів. Нюанс у тому, що куркуму краще вживати в поєднанні з чорним перцем, щоб повніше розкрити її властивості й мати кращий вплив на організм”.

Гвоздика має сильну протибактеріальну та противірусну дію. Також корисні властивості мають цибуля, петрушка, кріп. Загалом, чим ароматніша рослина, тим більше її бояться хвороботворні віруси і бактерії.

Крім того, Наталія Гончарик радить прочитати книгу “69 спецій для серця” Андрія Гудима, у якій дуже цікаво розповідається про кожну спецію. А ще можна зробити собі такий челендж: щомісяця пробувати одну спецію — так протягом років ви відкриватимете щоразу нові смаки.