Український шеф-кухар колумбійського походження, ресторатор, суддя «МастерШеф. Професіонали»-4 на СТБ, Ектор Хіменес-Браво поділився добіркою пісних рецептів!
«Великий піст почався, а тому настав час подбати про раціон свого харчування. Шукаєте цікаві та незвичні рецепти до посту? Хочете здивувати близьких та гостей? Я підготував для вас п’ять смачних та крутих рецептів страв, які урізноманітнять раціон та здивують неймовірним смаком. Рецепти створені для нестрогого посту, а тому там будуть страви з риби. Також на вас чекає бонусний рецепт», – зазначає Ектор.
Томатний суп-пюре
Інгредієнти:
Помідори — 300 грамів;
Цибуля ріпчаста — 1 шт.;
Рослинна олія — 20 мл;
Сіль — на смак;
Перець чорний мелений — на смак;
Зелень — на смак;
Базилік — 1 листочок.
Приготування:
Помідори промийте, викладіть в глибоку миску, залийте окропом і залиште на 3-5 хвилин. Після цього швидко перекладіть помідори у миску з крижаною водою.
Очистьте цибулину, промийте і наріжте її дрібним кубиком. Прогрійте олію в сотейнику та посмажте в ній цибулю на слабкому вогні до золотистого кольору.
Вийміть томати з води, зніміть з них шкірку та виріжте серцевину. Наріжте дрібним кубиком.
Додайте помідори до цибулі, смажте суміш на середньому вогні до моменту, поки томати не пустять сік.
Додайте солі, перцю та гарячої води. Якщо суп кислий, додайте трохи цукру. Тушкуйте страву 10 хвилин. За бажанням додайте базилік, трави, орегано тощо.
Зніміть суп з вогню і перелийте його в місткість для блендера. Зробіть пюре і закип’ятіть суп, якщо він охолонув.
Пиріг з рибою та рисом
Інгредієнти:
Тісто:
Пшеничне борошно — 170 грамів;
Вода — 100 мл;
Соняшникова олія — 2 ст.л.;
Сіль — на смак.
Начинка:
Риба (консервована, копчена, свіжа тощо) — 200 грамів;
Круглий рис — 50 грамів;
Цибуля ріпчаста — 80 грамів;
Вода — 120 мл;
Перець чорний мелений — на смак;
Приготування:
Просійте муку, додайте воду, сіль й олію. Замішайте тісто (воно не має прилипати до рук). Залиште його на 20 хвилин.
Рис відваріть. Рибу (в мене консерва з горбуші) перетріть виделкою.
Цибулю почистіть та наріжте кубиком.
Змішайте рис, рибу та цибулю, додайте перець.
Розділіть тісто на 2 частини: більшу застеліть на дно форми для запікання, викладіть начинку, а іншу частину тіста тонким шаром викладіть поверх пирога. Защипніть краї тіста та зробіть маленькі дірочки в центрі.
Випікайте 30 хвилин при 180 градусах, змажте поверхню пирога маслом.
Голубці з грибами
Інгредієнти:
Капуста білокачанна — 1 шт.
Печериці — 500 грамів;
Рис — 200 грамів;
Цибуля ріпчаста — 2 шт.;
Соняшникова олія — 200 мл;
Перець чорний мелений — на смак;
Сіль — на смак.
Приготування:
Наріжте печериці, одночасно поставте каструлю на середній вогонь, додайте туди 50 мл олії та гриби, накрийте каструлю кришкою й 8 хвилин тушкуйте гриби. Воду з грибів не зливаємо, а залишаємо на потім.
На сковорідку викладіть цибулю, нарізану напівкільцями, та 150 мл олії.
Як тільки цибуля набуде золотистого кольору, додайте на сковорідку гриби та рис (не варений), а також перець та сіль на смак. Смажте 10 хвилин на повільному вогні.
Додайте 200 мл води та тушкуйте суміш 10-15 хвилин.
Відваріть капусту в окропі, щоб вона стала м’якою. В листи накладіть начинку, а готові голубці варіть в грибному відварі та воді до закипання.
Запечена риба
Інгредієнти:
Скумбрія — 1 кг;
Сіль — на смак;
Перець — на смак;
Соняшникова олія — 100 мл.
Приготування:
Скумбрію почистьте, видаліть нутрощі. Додайте перець та сіль. Залиште на хвилин 10, після додайте олії та залиште ще на 10 хвилин.
Викладіть рибу у форму для випікання
Випікайте 20-30 хвилин при 170 градусах в духовці.
Рулети з баклажанів
Інгредієнти:
Баклажан — 1 шт.;
Рослинна олія — 3 ст.л;
Сіль — 1 ч.л.
Начинка:
Волоські горіхи — 50 грамів;
Часник — 1 зубчик;
Кінза — 15 грамів;
Вода — 1 ст.л.;
Сіль — на смак;
Перець чорний мелений — на смак.
Приготування:
Баклажан наріжте вздовж на тонкі скибки, посоліть та залиште на 15 хвилин.
Розігрійте олію на сковороді та обсмажте баклажани з двох сторін до золотистої скоринки.
В чаші для блендера перебийте часник, горіхи, кінзу, воду та спеції.
На кожну скибку баклажана викладіть 1 столову ложку отриманої пасти, зверніть їх рулетиками.
Пісне дріжджове тісто
(бонусний рецепт)
Інгредієнти:
Пшеничне борошно — 300 грамів;
Вода — 220 мл;
Сухі дріжджі — 8 грамів;
Рослинна олія — 2 ст.л.;
Цукор — 2 ст.л.;
Сіль — 0,25 ч.л.
Приготування:
До дріжджів додайте теплу воду, перемішайте та залиште на 5 хвилин.
Додайте цукор, сіль та олію, перемішайте.
Просійте борошно та поступово додавайте його до суміші, вимішуючи тісто. Воно має вийти м’яким, не липким та в міру густим. Дайте піднятися тісту протягом 1 години.
Зробіть з тіста будь-що: коржики, пироги, плюшки тощо.