Головна Рецепти

Як приготувати традиційний закарпатський хліб

У першому випуску проєкту “Рецепт справи”, яка виходить на телеканалі “Дім”, ведучі Денис Мінін і Чаба Бакош завітали на Закарпаття, у село Гать, де познайомилися з історією родини, яка відкрила гастроготель «Арізона». Крім того, Чаба Бакош розкрив рецепт справжнього домашнього закарпатського хліба, який готують у дров’яній печі за традицією, що передається з покоління в покоління.

Спеціально для програми “Рецепт справи” відомий кулінар і ведучий Чаба Бакош запросив Дениса Мініна у закарпатське село Гать, де провів екскурсію родинного бізнесу своїх друзів. Тут вони дізналися, як стару будівлю 1885 року, що колись була млином, перетворили на сучасний гастроготель, а також, як кулінарні традиції залишаються серцем родинної справи. Господар закладу поділився, що саме домашній хліб був головним символом сімейної єдності, а секрет його приготування у додаванні картоплі, завдяки якій хліб довго залишається свіжим і легким.

Для приготуванням домашнього хліба вам знадобляться:

Борошно – 2 кілограми
Олія – 100 г
Дріжджі – 60 г
Цукор – 1 ч.л.
Сіль – 2 ч.л.
Картопляне пюре – 150 г
Тепла вода – 1300 мл

Спосіб приготування:

У окрему миску влити 100 мл теплої води, додати цукор і дріжджі. Ретельно перемішати і відставити на 15-20 хв.

Борошно просіяти і пересипати у велику миску, додати сіль. Зробити ямку, влити вистояні дріжджі, а також потроху додавати теплу воду. Замісити тісто. Додати олію і картоплю, ретельно вимісити. Відставити тісто у тепле місце на 1,5-2 години.

Розділити тісто на рівні частини, сформувати хліб і дати йому піднятися у формах. Запікати у печі на дровах приблизно 45 хвилин.

«Я розповім вам, як перевірити, чи пропікся хліб. Бабуся казала, що його треба дістати з форми, перевернути і постукати – він має звучати як барабан”, – поділився секретом ведучий каналу “Дім” Чаба Бакош.