Свічки, солом’яні дідухи та запах мандаринок: як зробити ваш рідзвяний стіл гарним та святковим? Скористайтеся для цього порадами від Суспільне Культура. Матеріал створено на основі архівних публікацій Суспільне Культура та регіонального мовлення Суспільного.
Тематичні кольори. Використовуйте в оформленні столу та будівлі основні кольори — червоний, зелений, золотий або срібний.
Скатертина та рушники. Використовуйте ошатну скатертину з новорічним орнаментом або ж у традиційному стилі. Використовуйте вишиті рушники як серветки чи декоративні елементи на столі.
Запаліть одну велику свічку в центрі столу — вона символізує родинний затишок і молитву. Її можна прикрасити ялинковими гілками чи шишками. У декоруванні столу використовуйте свічки різної висоти. Як створити свічку власними руками, читайте в матеріалі Суспільне Культура.
Солом’яний декор. Розкладіть під скатертину трохи соломи як символ ясел, де народився Ісус; або зробіть декоративні пучки із соломи, прикрашені стрічками. Створюйте солом’яні павуки, які можете розмістити у всьому домі.
На заході України на Різдво обов’язково має стояти дідух, який спалюють на третій день після Різдва.
Дідух. Фото: Суспільне
Кутя в центрі столу: використовуйте гарний глиняний або скляний посуд для куті, прикрашайте страву медом, горіхами чи ягодами. Після вечері кутю заведено залишати для духів покійних родичів, які нібито відвідують будинок у ніч на Різдво. Саме Святий вечір є закінченням суворого Різдвяного посту.
12 страв: сервуйте стіл так, щоб усі 12 пісних страв виглядали святково. Використовуйте різний посуд для кожної страви, щоб підкреслити їхню унікальність. А у цьому матеріалі розповідаємо про 5 страв, без яких не можна уявити Рідзво.
Використовуйте у декоруванні зерна пшениці чи жита — це символізує врожай і процвітання.
Святковий хліб: прикрасьте різдвяний коровай чи пампушки ягодами або цукровою пудрою.
Зоря Вифлеємська: встановіть маленьку зірку над столом або додайте її у центральну композицію. Вона символізує провідника до Вифлеєму.
Віряни також можуть розмістити на столі або поруч зі столом ікону для благословення трапези.
Розмістіть на столі композицію з ялинкових гілок, шишок, свічок і червоних ягід, наприклад калини чи горобини, а також мандаринок.
Використовуйте печиво у формі ялинок, зірок чи пряників як декоративний елемент на столі або як подарунок для гостей.
Головне зображення: Імбирні пряники. Фото: unsplash/Kelsey Weinkauf