Рестораторський шлях подружжя Аліси і Вʼячеслава розпочався сім років тому в рідному Херсоні. Тоді ще 18-річний Слава разом із батьком запускав з нуля заклади в місті. Водночас Аліса вирушила здобувати знання до столиці. Звідти привезла «родзинки» та нові смаки гастросвіту до Херсона. І так зʼявилися одразу кілька закладів з назвою Verde, що з італійської означає «зелений». Однак після початку великої війни шалений успіх рестораторів обірвався. Їм довелося релокувати кафе до Києва. Та столична конкуренція виявилася значно запеклішою, тож заклад не приносив прибутку. Однак Аліса вирішила не опускати рук. Вона звернулася до команди реаліті Нового каналу «На ножах» із проханням врятувати її омріяне кафе.
– Я готувався до зустрічі з власниками і перевірив Instagram їхнього закладу. В шапці профілю було вказано, що в них меню для веганів. Хоча вони мають і страви з мʼяса. Так власники зачиняють двері для певної частини гостей. Адже я не веган. І якби відкрив сторінку закладу, побачив, що це веганське кафе, то просто не приїхав би сюди, – зазначає Шеф, ведучий проекту Алекс Якутов. – Під час першої повної посадки помітив, що команда Verde сприйняла «На ножах» за рекламну агенцію. Однак цей проект про зміни, які відбуваються в кожному закладі протягом кількох днів. Колектив Verde не був готовий до цього. Приміром, своїми діями Вʼячеслав демонстрував, що він розумніший за всіх, і фактично начхав на всі мої настанови. І ким він хотів мене тут бачити Хлопчиком на побігеньках, який буде допомагати готувати кухарям і розробляти нове меню? Я намагався домовитися, поспілкуватися з ними й показати, як потрібно займатися закладом. Потім уточнив у власників, чи ми будемо продовжувати працювати разом. І вони відповіли, що прагнуть змін.
Команда реаліті Нового каналу на чолі з Алексом Якутовим вдосконалила концепт та додала яскравих деталей в інтерʼєр. У закладі стало більше смарагдового кольору, який асоціюється з назвою і херсонськими степами. А особливу увагу приділили головній зоні Verde, де встановили сяючий герб Херсона.
– Тепер історія закладу більш насичена завдяки не лише вдосконаленому інтерʼєру, а й новому меню. Особливість розроблених мною страв у тому, що всі вони родом з Херсона. І водночас приготовані в сучасному стилі. Тепер у меню Verde – малосольні помідори з херсонською тюлькою, куліш із кукурудзяної крупи, смажений кавун та олешківські вареники, – зазначає Шеф Нового каналу. – Коли ми вперше зустрілися з власницею Алісою, то я побачив перед собою трошки невпевнену в собі дівчину. А після другої повної посадки переді мною була справжня бізнесвумен і рестораторка. Тепер бачу, що заклад Verde – це про відчуття, традиції, культуру та прекрасний дух Херсонщини.
Серед страв, які Алекс підготував спеціально для закладу, – куліш. Шеф Нового каналу детально описав сучасний рецепт козацької польової каші. Занотовуйте!
– Легенди кажуть, що куліш виходив дуже смачним і навіть магічним, якщо козак готував його з душею. Тому ця страва може стати найулюбленішою лише за умови, що в неї вкладатимуть душу, – зазначає Алекс Якутов.
Інгредієнти:
Для каші:
кукурудза (свіжа або консервована) – 250 г
кукурудзяна крупа – 200 г
молоко – 200 мл
вода – 200 мл
Для мусу:
козячий мʼякий сир «Буше» – 200 г
вершки 15% жиру – 200 г
сіль – дрібка
Приготування страви:
1. Влийте олію в сотейник і поставте його на вогонь. Додайте кукурудзу в розігріту ємність і смажте, помішуючи.
2. Висипте кукурудзяну кашу та продовжуйте помішувати.
3. Влийте в сотейник воду, молоко і варіть до готовності каші близько 25 хвилин. Після чого зніміть з вогню.
4. Тепер приготуйте мус. Влийте вершки в окрему ємність і збийте за допомогою міксера протягом 5-7 хвилин.
5. Поламайте козячий сир на шматочки й додайте до вершків. Посоліть. Продовжуйте збивати, поки не вийде густа суміш.
6. У глибоку тарілку викладіть кукурудзяну кашу, а зверху – готовий мус. І насолоджуйтеся нереальним смаком сучасного кулешу!