Кулінарний гуру Нового каналу поділився тонкощами приготування тіста й начинки
Гриби – дуже корисний продукт, який може замінити мʼясо, фрукти і масло одночасно. В них міститься значна кількість білків, вуглеводів, мінеральних речовин. І важливо, що гриби майже не втрачають їх після сушіння, варіння чи смаження. Науково доведено: додайте до свого раціону гриби – і подовжите тривалість життя! Шеф, ведучий реаліті Нового каналу «На ножах» Алекс Якутов поділився смачним способом, як це зробити. Варто скуштувати його вареники з гливами та картоплею. Занотовуйте рецепт, аби вже завтра, у День грибів, потішити себе й рідних!
– Ресторанна страва у вас вдома! Обожнюю поєднання грибів з картоплею. А завдяки соусу, приготовленому за моєю порадою, часниковий аромат наповнить вашу кухню. Скуштуйте! – каже Алекс Якутов.
Інгредієнти:
Для тіста:
борошно – 700 г
кефір – 250 г
яйце – 1 шт.
цукор – 3 ст. л.
сіль – дрібка
сода – 1 ч. л.
Для начинки:
картопля – 500 г
гливи – 300-400 г
часник – 1 зубчик
олія соняшникова – 20 г
масло вершкове – 30 г
сіль – за смаком
перець чорний мелений – за смаком
чебрець – 1 гілочка
Для соусу:
часник – 2-3 головки
йогурт білий – 2 ст. л.
Приготування страви:
1. Спершу приготуйте тісто. Перебийте яйце з цукром та сіллю. Додайте кефір, перемішайте. Всипте борошно й добре вимішайте тісто. Зліпіть з нього кулю, після чого замотайте в харчову плівку й покладіть у холодильник на півгодини.
2. Ретельно вимийте й запечіть картоплю в духовці протягом 30-40 хвилин. Дайте охолонути. Очистіть картоплю, але не викидайте шкірку з неї. Викладіть у глибоку тарілку й перетріть виделкою. Доведіть до смаку сіллю та перцем.
3. Картопляну шкірку посмажте з додаванням невеликої кількості олії. Вона має стати хрумкою та золотистою. Відкладіть готову шкірку: вона знадобиться нам під час подачі страви.
4. Промийте гливи та дрібно наріжте. Викладіть у розігріту сковорідку. Додайте гілочку чебрецю, зубчик часнику, рослинну олію та вершкове масло. Перемішайте. Посоліть, поперчіть, після чого зменшіть вогонь і продовжуйте смажити протягом ще 5 хвилин, помішуючи.
5. Дістаньте тісто з холодильника, розкатіть в пласт, виріжте за допомогою склянки кружальця. Кладіть начинку на середину та зліплюйте краї. Поставте каструлю на плиту й закипʼятіть воду. Зверху – металевий друшляк. Викладіть вареники, накрийте кришкою і готуйте на пару протягом 8-10 хвилин.
6. Залишився часниковий соус. Зріжте верхівку з головки та відправте в розігріту до 180 градусів духовку на 20-30 хвилин. Часник має стати мʼяким. Вичавіть його в глибоку тарілку, додайте йогурт і перемішайте.
7. Подавайте готові вареники з соусом і чипсами з картопляної шкірки. Смачного!